Recept

Nässelsoppa

  • 1 liter färska späda nässlor
  • 1 msk margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 dl creme fraiche
  • hackad gräslök

Rensa nässlorna och koka med i 3 dl vatten i 6 minuter.
Sila spadet genom ett durkslag och spara spadet.
Smält smör och rör ner vetmjöl.
Häll tillbaka nässelspadet
Lägg i buljongtärningen och tillsätt 2 dl vatten. Koka 2-3 minuter.
Hacka de kokta nässlorna fin och lägg dem i soppan.
Tillsätt creme fraiche och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.

Krabbelurer

Cirka 30 st
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk

Vispa ägg och socker och rör sedan ner övriga ingredienser.
Stek i stekpanna eller på murikka. Klicka eller häll ut smeten i lämplig storlek så de flyter ut och blir stora som plättar. Smörj med olja eller margarin mellan varje stekning.
De färdiga krabbelurerna doppas i kanel och socker.

Energikakor

Grund:
  • 2 dl sirap
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl grädde

Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet.
Gör kultestet. Häll kallt vatten i ett glas och droppa lite smet i det kalla vattnet. Om smetklumpen går att forma till en kula efter att ha svalnat i vattnet är smeten klar.
Se till att röra regelbundet under hela koktiden.
Samt förbered fyllningen:

  • 5 dl havregryn eller musli
  • 1,5 dl solrosfrön eller linfrön
  • 1 dl finhackade/rivna nötter (eller något liknande om man är nötallergisk - vetekross till exempel)

När smeten kokat klart rör man ner fyllningen och blandar ordentligt.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper som penslats med lite olja.
Lägg ett annat oljat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till ungefär en centimeters tjocklek.
Låt kallna.
Paketering:
För att kakorna inte ska kladda är det praktiskt (och gott) att doppa dem i choklad.
Skär den svalnade kakan i lämpliga bitar. Bättre för små än för stora.
Smält blockchoklad i ett vattenbad. När chokladen är smält doppas bitarna en och en och läggs för att svalna.