EnergikakorGrund:- 2 dl sirap
- 1,5 dl socker
- 2 dl grädde
Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Gör kultestet. Häll kallt vatten i ett glas och droppa lite smet i det kalla vattnet. Om smetklumpen går att forma till en kula efter att ha svalnat i vattnet är smeten klar. Se till att röra regelbundet under hela koktiden. Samt förbered fyllningen:
- 5 dl havregryn eller musli
- 1,5 dl solrosfrön eller linfrön
- 1 dl finhackade/rivna nötter (eller något liknande om man är nötallergisk - vetekross till exempel)
När smeten kokat klart rör man ner fyllningen och blandar ordentligt. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper som penslats med lite olja. Lägg ett annat oljat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till ungefär en centimeters tjocklek. Låt kallna. Paketering: För att kakorna inte ska kladda är det praktiskt (och gott) att doppa dem i choklad. Skär den svalnade kakan i lämpliga bitar. Bättre för små än för stora. Smält blockchoklad i ett vattenbad. När chokladen är smält doppas bitarna en och en och läggs för att svalna.
|